Spædbørns søvn
Kvalitetssikret af: E. Hegermann-Lindencrone, Jordemoder i Falck.
Døgnrytme
Det er udmattende for forældrene, især for den ammende mor, at stå til rådighed døgnet rundt. Især i begyndelsen er spædbarnets søvn helt uforudsigelig, da det ikke har en døgnrytme.
I de første par måneder har langt de fleste børn ingen rytme med hensyn til, hvornår de spiser, sover og er vågne. For at man lige så stille kan lære barnet forskel på nat og dag, kan man være opmærksom på, at vise barnet, at der er en anden ro om natten. I kan begynde med at beslutte, at om natten skal man sove, så der er ingen aktiviteter, lys eller leg på dette tidspunkt af døgnet. Det gælder lige fra barnet er nyfødt. Eksempelvis kan man, hvis det bliver nødvendigt med bleskift om natten, sørge for at pusle barnet i så dæmpet belysning og med så rolige bevægelser som muligt, for ikke at stimulere barnet for meget. Således kan man hjælpe barnet med at vise, hvordan dets døgnrytme på sigt, kommer til at forme sig.
Alle har brug for at sove
Både børn og voksne kan blive irritable og utilpasse, når de ikke får søvn nok. Kroppen bruger søvnen til at opretholde balancen i forhold til for eksempel vækst-, stress- og kønshormoner.
Søvnen har også betydning for immunforsvaret og for barnets generelle udvikling. Et udhvilet barn leger og lærer bedre end et træt og udkørt barn. Selv helt spæde børn har forskelligt søvnbehov. Det kan svinge mellem 12 og 22 timer med et gennemsnit på 16-18 timer i døgnet, den første måned af barnets liv. Derefter sover barnet ca. 13-15 timer i døgnet i barnets første leveår. Små børns søvn er forskellig fra voksnes, og spædbarnet har også brug for at spise om natten. Især i begyndelsen kan det være svært at læse barnets signaler og finde ud af, om det er sultent, træt, skal skiftes eller blot har brug for at ligge i jeres arme.
Søvncyklus
Barnet har en anden søvncyklus end os voksne. Barnets søvn veksler mellem den overfladiske og den dybe søvn. I den overfladiske søvn ser man ofte et spædbarn spjætte med armene, lave grimasser, sige små lyde, og at det trækker vejret hurtigt, uregelmæssigt og overfladisk. I den dybe søvn bliver barnet tungt og slapt, vejrtrækningen bliver langsommere og mere regelmæssig. Hver søvncyklus varer mellem 20 og 50 minutter, og barnet kan især i overgangen mellem de to søvnfaser se ud til at vågne op. Det kan være klynkende og lidt uroligt. I takt med barnet bliver ældre, forlænges længden på barnets søvncyklus, og perioderne med overfladisk søvn forkortes.
Hvis barnet falder i søvn i jeres arme, vil det ofte vågne, hvis I lægger barnet ned, fordi det sover overfladisk. For nogle kan det derfor virke at vente med at lægge barnet over i liften eller vuggen, til den dybe søvn er indtrådt. Så kan barnet sove videre uden at vågne.
Hjælp til at sove videre
I overgangsfaserne mellem de to slags søvn kan nogle børn have brug for jeres støtte til at sove videre, så det får en samlet søvn bestående af flere søvnfaser. Støt barnet ved at lade være med at tage det op, så snart det giver lyd fra sig, da barnet ofte siger små lyde i søvne, når det sover overfladisk. Du kan derfor komme til at vække barnet, ved at tage det for hurtigt op. Vær der for barnet, men forbliv lidt afventende og se om barnet bliver roligt igen ved eksempelvis at vugge barnevognen, stryge barnet lidt over kinden eller panden, holde det i hånden eller lignende. Hvis barnet er udhvilet, vil det vågne rigtigt alligevel, og I vil ikke være i tvivl om, at det er klar til at blive taget op.
Putteritualet
Et putteritual kan hjælpe barnet til nemmere at falde i søvn om aftenen og til at sove videre ved opvågningerne. Et ritual der gør det genkendeligt og trygt for barnet at falde i søvn.
Putteritualet kan sammensættes, som I selv ønsker det. Eksempler på elementer, man kan gøre til en del af et putteritual, kan være at synge den samme sang, give blid massage, putte med den samme bamse, små remser af ord, afslappende musik eller noget helt andet. Introducer gerne barnet for ”jeres” putteritual tidligt, så det bliver en fast, hyggelig stund for jer alle. Ritualet betyder, at barnet hurtigt lærer, at når eksempelvis bamsen kommer frem og den sang lyder, så betyder det, at det skal sove. Dette giver barnet tryghed.
Begynd endelig at putte barnet, inden det bliver overtræt. Når barnet bliver mere stille, gaber, nulrer sit øre eller sutter mere intensivt på sutten, er det ved at være tid til at barnet skal puttes.
Det hjælper desuden barnet, hvis det bliver puttet på nogenlunde samme tid hver aften, og hvis I sørger for at leg og aktiviteter op til at barnet skal i seng, er så rolige som muligt.
Man kan ikke "spare sammen" til en bedre søvn for det lille barn. For mange børn betyder dette altså, at søvn avler søvn. Et overtræt barn, vil blot være mere uroligt og få sværere ved at sove. Et barn der får søvn nok både dag og nat og bliver puttet, når det viser træthedstegn, falder nemmere i søvn og sover bedre i løbet af natten.
At sove igennem
Mange forældre har stor fokus på, at barnet skal lære at sove igennem. Begrebet at "sove igennem" betyder ifølge sundhedsstyrelsen, at barnet sover 5 timer i træk uanset tidspunktet på dagen/natten. Mange børn begynder først at ”sove igennem” senere end mange går og tror, hvilket kan skabe urealistiske forventninger for mange forældre.
Nogle børn begynder måske at sove længere stræk, når de er godt i gang med fast føde og ikke har brug for lige så meget mælk om natten, men det er bestemt ikke alle børn.
Urolige perioder
Gennem barnets første leveår, vil det naturligt gennemgå forskellige udviklingsspring. I disse perioder kan barnet reagere ved at vågne flere gange om natten, eksempelvis grundet et større behov for at blive ammet. Barnet kan også vågne flere gange, og sove uroligt grundet smerter fra eksempelvis tandfrembrud, sygdomsperioder og feber, eller andre ændringer i barnets dagligdag, der gør, at det har yderligere behov for nærkontakt med sine forældre. Ofte kan man ikke lige sætte en finger på, hvad det er der gør, at barnet i en periode sover dårligere. Som forældre kan disse perioder dog være rigtig hårde, og fokus på, at det netop er en periode, at man ikke er de eneste der har prøvet dette, og at det bliver bedre igen, kan være nødvendigt at blive mindet om.
Gode råd til den trætte mor og far
- Liggende amning giver mulighed for at mor kan hvile/blunde imens barnet spiser
- Skift kun barnets ble, hvis det har haft afføring eller hvis barnet har tisset igennem
- Gør natten "kedelig" med dæmpet belysning og rolige stemmer
- Giv eventuelt barnet en ”drømmetår” (amning imens barnet sover), inden du selv går i seng
- Måske virker sikker samsovning for jer, eller måske sover barnet bedre i sin egen seng, prøv jer frem
- Blid massage og et varmt bad til barnet inden det bliver puttet
- Lav jeres eget putteritual, der vækker genkendelighed for barnet, når det skal puttes
- Vær opmærksom på at dagen ikke er for hektisk med for mange besøg den første tid
- Hvis du har en partner, så sov eventuelt på skift, for at I begge får nogle søvnstræk