Mange danskere oplever arbejdspres: Vi har brug for et fælles sprog
Et af de mest markante tal fra årets Sundhedsbarometer viser, at hver sjette dansker i arbejde ofte eller hele tiden oplever, at arbejdspresset er for stort. Særligt kvinder i alderen 26-35 år føler et højt arbejdspres (23 %).
Der er desuden sammenhæng mellem risikoen for stress og depression og oplevet arbejdspres. Sundhedsbarometeret viser, at 35 % af de personer, der kan være i høj risiko for stress og depression, oplever et for stort arbejdspres, mens det kun gælder for 11 % af de danskere, der ikke umiddelbart er i risiko for stress og depression.
"Et højt arbejdspres er ikke nødvendigvis et problem, så længe det sker i en afgrænset periode. Men oplevelsen af et for stort arbejdspres kommer over tid også til at påvirke privatlivet negativt, og så bliver spiralen endnu sværere at styre. Et følelsesmæssigt pres fra privatlivet eller arbejdslivet kan desuden øge tilbøjeligheden til at opleve et for stort arbejdspres – og omvendt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på sig selv, sine nærmeste samt rammerne for ens arbejde i pressede perioder,” siger Jacob Vindbjerg Nissen, chefpsykolog i Falck.
Vi skal være bedre til at tale åbent om arbejdspres
På trods af, at mange oplever et stort arbejdspres på et eller flere tidspunkter i deres arbejdsliv, er det ikke let for os at tale åbent om mistrivsel på arbejdspladsen.
Faktisk føler 7 ud af 10, at deres arbejdsplads mangler en kultur, der gør det muligt at tale åbent om trivsel og mentale udfordringer.
Derudover synes 8 ud af 10 danskere i job ikke, at ledelsen på deres arbejdsplads gør nok for at prioritere og støtte medarbejdernes mentale trivsel.
”Vi ved, at et fælles sprog og klare politikker, som giver medarbejderne mulighed for at håndtere arbejdspresset og få hjælp, er helt afgørende for trivslen på en arbejdsplads. Uden løbende trivselsinitiativer og retningslinjer bliver problemerne for nemt fejet ind under gulvtæppet eller behandlet på en måde, der ikke løser noget, men bare resulterer i, at medarbejdere bebrejder sig selv, ledelsen eller kollegerne for problemerne", siger Jacob Vindbjerg Nissen, chefpsykolog i Falck.
Mange føler sig trygge ved nærmeste leder
Når det gælder tilliden mellem den enkelte medarbejder og nærmeste leder, tegner der sig et mere positivt billede. 3 ud af 4 danskere svarer nemlig i undersøgelsen, at de føler sig trygge ved at gå til deres nærmeste leder, hvis de ikke trives på arbejdspladsen.
Alligevel tyder noget på, at den svære samtale med chefen ikke er helt ligetil. Blandt personer med stor risiko for stress og depression, svarer hele 45 %, at de ikke føler sig komfortable med at fortælle deres leder om deres mistrivsel. Det gælder kun 19 % af de danskere, der ikke umiddelbart er i risiko for stress og depression.