3 ud af 10 danskere kan være i risiko for stress eller depression
Sundhedsbarometeret tager temperaturen på danskernes trivsel ud fra WHO-5 metoden, også kaldet trivselsindekset. Den viser, at 28,2 % af danskerne kan være i risiko for depression eller stressbelastning.
Heriblandt befinder 12,4 % sig i den gruppe, der kan være i stor risiko for stress og depression. Undersøgelsen viser, at danskernes mentale trivsel påvirkes af faktorer som alder og køn. Blandt kvinder befinder 15% sig i den høje risikogruppe, mens det kun gælder for 10 % af mændene.
Størst risiko blandt kvinder i alderen 26-35 år
Aldersmæssigt er danskere mellem 26 og 35 år de mest udsatte, hvor 20 % er i stor risiko – betydeligt flere end i andre aldersgrupper.
Den største risiko er til stede hos kvinder i alderen 26-35 år, hvor 27% er i høj risiko sammenlignet med 13% af mændene i samme aldersgruppe.
Hver femte småbørnsforældre er i høj risiko for mistrivsel
Sundhedsbarometeret viser, at småbørnsfamilier er særligt pressede. 18% af forældre med børn under 5 år befinder sig i højrisikogruppen, hvilket er væsentligt mere end blandt forældre med ældre børn eller personer uden børn.
”Tallene bekræfter flere af de mønstre, vi oplever i vores daglige konsultationer med danskerne. Kvinderne har mere sammensatte roller i hverdagen, og særligt mødre har på dette tidspunkt i deres liv ekstra mange praktiske og følelsesmæssige krav at forholde sig til. Det kan gøre det sværere at finde en god balance mellem børn, parforhold, karriere, sociale relationer og forventninger fra dem selv og omverdenen,” siger Jacob Vindbjerg Nissen, chefpsykolog i Falck gennem 10 år.