Hjælp en diabetiker med lavt blodsukker
Sidst opdateret d. 08.06.2022
Kvalitetssikret af: T. Krag, Paramediciner hos Falck
I Danmark lever cirka 280.000 mennesker med diabetes. Mange diabetikere bliver behandlet med insulin, som de sprøjter ind i kroppen. Det er nødvendigt, fordi bugspytkirtlen er ude af stand til selv at producere insulin i tilstrækkelige mængder. Lavt blodsukker, også kaldet hypoglykæmi, kan opstå fordi man ikke har spist nok mad, har haft et højt aktivitetsniveau, eller fordi man har taget for meget insulin. Derfor er personer med diabetes særligt udsatte for lavt blodsukker.
Diabetiker med mildt lavt blodsukker – insulinføling
Ved insulinføling er det vigtigt at sætte ind, så blodsukkeret ikke bliver endnu lavere og i værste tilfælde ender i insulinchok. Ofte vil diabetikeren selv opdage det lave blodsukker og gøre noget ved det. Er diabetikeren ikke i stand til at tage vare på sig selv, bør du behandle det som et insulintilfælde.
Diabetiker med moderat lavt blodsukker – insulintilfælde
Ved insulintilfælde har diabetikeren svært ved at tage vare på sig selv. Personens opførsel kan også virke afvigende og anderledes. Her er en tjekliste, hvis du hjælper en diabetiker med lavt blodsukker, som er ved bevidsthed:
- Undersøg om synkerefleksen virker. Virker synkerefleksen ikke, skal du ringe 1-1-2
- Virker synkerefleksen, skal du give personen noget sukkerholdigt at drikke (fx saftevand eller frugtjuice) eller druesukker. Sørg for de hurtige kulhydrater bliver efterfulgt af langsomme, når det er muligt. Ellers er der risiko for endnu et insulintilfælde.
Diabetiker med alvorligt lavt blodsukker – insulinchok
En diabetiker med akut lavt blodsukker, også kaldet insulinchok, kan gå i kramper og miste bevidstheden. Hvis du oplever en person med alvorligt lavt blodsukker, er det vigtigt, at du handler hurtigt. Du skal være opmærksom på følgende, hvis du hjælper en bevidstløs diabetiker:
- Trækker personen ikke vejret, skal du ringe 1-1-2 og begynde at give hjerte-lungeredning. Du kan læse mere om, hvordan du giver hjertelunge-redning til en bevidstløs person her
- Trækker personen vejret normalt, skal personen lægges i stabilt sideleje. Efterfølgende skal du ringe 1-1-2
- Er du instrueret i at give en glukagonsprøjte, så gør det, når du har ringet efter hjælp
OBS! Husk, at du ikke må give en diabetiker med lavt blodsukker insulin. Det vil sænke blodsukkeret yderligere og forværre situationen.