Førstehjælp ved tandskader
Sidst opdateret d. 06.05.2024
Kvalitetssikret af: T. Krag, Paramediciner hos Falck
Udarbejdet i samarbejde med:
Anne-Marie Folmer (Tandlægestuderende, forskningsårsstuderende), Josephine Solgaard Henriksen (Tandlæge, ph.d.-studerende) og Nuno Vibe Hermann (Lektor, tandlæge, ph.d., dr. odont) – Afdeling for Pædodonti og Klinisk Genetik, Odontologisk Institut, Københavns Universitet.
Uanset hvilken form for tand der er blevet slået ud, bør man kontakte tandlægen. Det er også en god idé at kontakte dit forsikringsselskab, da der siden kan opstå problemer i tænderne som følge af skaden. Du kan her læse mere om, hvordan du bedst tager dig af en udslået tand.
Mælketænder
Mælketænderne er tænderne i barnets første tandsæt, som siden erstattes af de blivende tænder. Hvis dit barn har slået en mælketand, har tandlægen ofte brug for at tage et røntgenbillede bagefter for at tjekke om der er sket skade på den blivende tand. Derfor bør man altid opsøge en tandlæge hurtigst muligt efter ulykken for at sikre sig at alt er i orden.
Har barnet slået en mælketand helt ud, er det vigtigt, at du ikke forsøger at sætte den udslåede tand op igen. Det kan nemlig gøre skade på den nye blivende tand, som udvikles i kæben under mælketandsættet.
Blivende tænder
Slår du eller dit barn en blivende tand, skal du følge nedenstående råd, og det er vigtigt, at der handles hurtigst muligt for at mindske skadens omfang:
Hvis tanden er løs (kan bevæges):
- Lad tanden sidde
- Opsøg tandlæge
Hvis tanden er faldet ud:
- Sæt om muligt tanden på plads igen selv.
- Jo hurtigere tanden kommer på plads igen, jo større chance er der for, at den vokser fast igen. Søg derefter tandlæge så hurtigt som muligt.
- Hvis der er jord eller lignende på tanden: Skyl den forsigtigt under koldt rindende vand i 10 sekunder.
- Det er vigtigt at undlade at berøre tandroden, da cellerne på roden er meget følsomme overfor berøring og let ødelægges, hvilket forringer mulighederne for heling.
Opbevaring af udslået tand eller tandstumper:
Hvis man ikke selv kan sætte en udslået tand op skal man tage den med til tandlægen, som kan gøre det for en. En udslået tand kan opbevares:
I tilskadekomnes/pårørendes undermund, mellem fortænder og læbe. (gælder kun for udslåede tænder og ikke tandstumper)
- I et glas mælk eller spyt.
- I isotonisk saltvand (ikke kontaktlinsevæske, da denne væske indeholder stoffer, som skader cellerne på tandroden).
(Man bør ikke placere udslåede tænder i munden hos børn og bevidsthedspåvirkede, da de kan komme til at sluge dem).
Hvem skal du kontakte?
Når du har slået din tand, er det vigtigt at opsøge tandlæge hurtigst muligt. Kontakt derfor tandlæge eller tandlægevagten. Husk også at melde skaden til din forsikring. Hvis der er risiko for kontaminering med jordbakterier i munden efter skaden opsøg også læge m.h.p. stivkrampevaccination.