Førstehjælp ved elektrisk stød
Sidst opdateret d. 28.08.2024
Kvalitetssikret af: T. Krag, Paramediciner hos Falck
De fleste af os har prøvet at få et lille “rap” over fingrene. Det kan være en ubehagelig følelse for de fleste. Nogle er meget uheldige at få elektrisk stød fra stærkstrømsanlæg. Andre er uheldige at holde fast i strømkilden og derfor blive udsat for elektrisk stød gennem længere tid.
Kroppens celler bruger i forvejen en fin balanceret mængde strøm til at blive opladet og afladet. Det er sådan, at hjertet fungerer. Kommer der en udefrakommende strømkilde ind og blander sig, kan det give “rod” i systemet. Elektriske stød kan derfor forårsage store skader og hjertestop.
Førstehjælp ved elektrisk stød
Husk på disse råd, hvis du mistænker, at en person har været udsat for elektrisk stød:
- Rør aldrig ved en person, som stadig er i kontakt med en strømkilde. Ved at røre personen, kan du selv få stød
- Afbryd strømmen eller få personen skubbet væk med en tør pind eller lignende
- Er personen bevidstløs, gives trinvis førstehjælp til bevidstløse. Hvis der er normal vejtrækning, skal personen lægges i stabilt sideleje. Hvis ikke, skal du tilkalde 1-1-2 og derefter yde hjerte-lungeredning.
- Personer vil ofte have brandsår (store som små) forskellige steder på kroppen. Få disse skyllet og eventuelt pakket ind
Læs om Falcks Førstehjælpskurser her.
Personen bør altid tilses på skadestuen, da et elektrisk stød kan give rytmeforstyrrelser i hjertet. Tilkald til enhver tid en ambulance, hvis du vurderer, at det er det sikreste.