Hvad er sundhed - og hvornår er man sund?
Sidst opdateret d. 11.02.2021
Kvalitetssikret af: J. Beck Olesen, Afdelingsleder for Forebyggelse og Træning hos Falck.
Sundhed er i bund og grund et meget personligt begreb. Det handler om, at DU skal have det godt. Både i din krop, i dit sind og din sjæl og dér, hvor du befinder dig rent fysisk til dagligt – hjemme eller på arbejdet og sammen med de mennesker, du omgiver dig med.
Definition på sundhed
Hvis vi træder et skridt tilbage og kigger på en mere generel definition på sundhed, så beskriver Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sundhed således – i en definition, der ikke er ændret siden 1948:
"Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke blot fravær af sygdom, smerter eller andre skavanker."
Endvidere siger WHO, at sundhed er:
"En ressource i hverdagen, ikke målsætningen i livet. Sundhed er et positivt begreb, der understreger sociale og personlige ressourcer, såvel som fysisk kapacitet."
Når man taler om sundhed, kan det altså betale sig at kigge på hele sin livsstil, da alle elementerne her udgør brikker i det store puslespil. Det er dog helt almindeligt, at man opdeler sundhed i den rent fysiske sundhed og den mentale.
Hvad er fysisk sundhed?
Når man taler om fysisk sundhed, så handler det først og fremmest om at have en sund krop. Og hvordan sørger man så for at holde sin krop sund? Her er nogle indsatsområder, du med fordel kan tage fat på, hvis du gerne vil leve sundt.
Kost – spis dig sund
Det påvirker naturligvis din krop, hvad du putter i den. Derfor er det vigtigt, hvis du vil være sund, at du tænker over din ernæring. Dette kan af og til være vanskeligt at efterleve i travl hverdag, og det er nok de færreste, der får spist den helt perfekte kost hver eneste dag. Men det er faktisk muligt at leve og spise sundt, hvis man følger Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Hvis du gør det, kan du være sikker på, at kroppen får dækket sit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, samt at du kan holde en sund vægt. Kort sagt – alle i den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene, hvis de vil spise sundt.
De syv kostråd:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Motion – mindst 30 friske minutter hver dag
Det er nok heller ikke nogen hemmelighed, at det er godt for din fysiske sundhed, at du regelmæssigt er fysisk aktiv. Det er meget individuelt, hvad man har tid til af idræt og motion i sin hverdag, men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne mellem 18 og 64 år er fysiske aktive mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over de almindelige, kortvarige, daglige aktiviteter. Du kan godt dele de 30 minutter op. Hver aktivitet skal bare vare mindst 10 minutter.
Vigtigt er det også at bide mærke i, at du mindst to gange om ugen skal være fysisk aktiv med høj intensitet i mindst 20 minutter for at vedligeholde eller øge din kondition og muskelstyrke.
Søvn – bliv gode venner med Ole Lukøje
Vi er de seneste år blevet mere og mere bevidste om, hvor vigtig søvn er for vores generelle velbefindende og sundhed. Det er selvfølgelig individuelt, hvor meget søvn, vi har brug for, før vi føler os udhvilede, men det er en god tommelfingerregel, at voksne har brug for 6-9 timers sammenhængende søvn per nat.
Du kan hjælpe den gode søvn på vej og blive ven med Ole Lukøje ved at følge disse råd:
- Undgå koffein før sengetid. Husk, at udover kaffe og cola, er der også koffein i chokolade og sort og grøn te.
- Undgå alkohol før sengetid.
- Hold dig fra energi- og fedtholdig mad inden sengetid.
- Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen, dog ikke lige inden sengetid.
- Sørg for at soveværelset er veltempereret. Den optimale soveværelsestemperatur er for de fleste 18-21 grader.
- Undgå støj over 30 decibel i soveværelset. Brug evt. ørepropper.
- Undgå lys fra skærme fx. computer, tablets og tv før sengetid. Sluk en time før du skal sove eller dæmp lysstyrken på skærmen.
- Sørg for at soveværelset er mørkt fx. med mørklægningsgardiner eller brug en maske over øjnene.
Vigtige faktorer for sundhed
Udover de ting, du helt konkret ’gør ved’ din krop i form af kost, motion og søvn, så er der i kombination med din mentale sundhed et hav af ydre faktorer, der kan være med til at afgøre, hvor sund du er.
Hvis vi igen læner os op ad WHO, er de vigtigste faktorer for sundheden:
- Vores økonomiske status
- Vores uddannelse
- Det fysiske miljø, vi færdes i
- Vores jobsituation
- Støtte fra folk omkring os
- Den genetiske arv
- Hvordan vi lever vores liv
Hvorfor er sundhed vigtigt?
Vi håber, at du er kommet nærmere svaret på spørgsmålet ’hvad er sundhed? Skulle du alligevel spørge dig selv: ’hvorfor er sundhed vigtigt? så er det helt åbenlyse svar: Det er vigtigt for at undgå sygdom, smerter og for at have overskud til at klare hverdagens udfordringer og dermed opnå fysisk, psykisk og social velvære, som WHO beskriver det. Med andre ord er sundhed det bedste fundament for et godt liv.