Styrk dit immunforsvar med vores fire råd
Sidst opdateret d. 18.02.2021
Kvalitetssikret af: J. Beck Olesen, Afdelingsleder for Forebyggelse og Træning hos Falck.
Sådan styrker du dit immunforsvar
Det handler rigtig meget om at indarbejde nogle sunde rutiner i dagligdagen. Dem får du fire eksempler på her:
- Spis sundt
- Bevæg dig udenfor
- Sov dig sund
- Stress ned
1. Spis sundt – det behøver ikke være kedeligt
- Vælt dig i sunde råvarer, men sørg for at spise varieret. Så får du dækket dit behov for vitaminer, uden at det bliver kedeligt at spise sundt. Sørg for dagligt at få mad med C-vitamin, fx. citrus og røde peberfrugter. C-vitamin styrker dit immunforsvar.
- Væn dig til at spise fisk til enten frokost eller aftensmad flere gange om ugen. Fede fisk som makrel og laks indeholder både omega 3-fedtsyrer og selen. Begge dele har en gunstig indvirkning på dit immunforsvar.
- Yoghurt som for eksempel Cultura Naturel eller A38 syrnet med probiotiske bakterier, der bekæmper de skadelige bakterier i tarmsystemet. Du kan eventuelt supplere med lidt tørrede frugter som svesker eller abrikoser for fordøjelsens skyld. Men vær opmærksom på, at tørret frugt indeholder mange kalorier og derfor ikke er sundt i større mængder.
- Hørfrøolie, rapsolie og valnøddeolie bugner af omega 3-fedtsyrer og E-vitamin, der stimulerer immunforsvaret til at yde sit bedste og beskytte dig mod sygdom. Brug det fx. i en lækker salatdressing.
2. Bevæg dig udenfor – og slå to fluer med ét smæk
At komme ud og bevæge sig er noget, der virkelig booster immunforsvaret. Så selvom du allermest har lyst til at blive inden døre, gør du dig selv en stor tjeneste ved at komme udenfor og være fysisk aktiv. Du slår to fluer med ét smæk – og får både motion og D-vitamin. I naturligt dagslys (i perioden april til oktober) danner du nemlig D-vitamin i huden og dermed styrker immunforsvaret.
Hvis du er mellem 18 og 64 år, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du er fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet. Læs mere om hvordan du holder din krop sund her.
3. Sov dig sund
Mens du sover om natten, styrkes immunforsvaret, dit nervesystem repareres, og der udskilles vigtige hormoner som blandt andet regulerer din appetit. En god nattesøvn er en af de væsentligste faktorer for en krop i balance og herunder også et styrket immunforsvar.
Søvnritualer er vigtige, hvis du skal have en god kvalitets søvn. Aftal for eksempel med dig selv, hvornår du senest skal ligge i din seng – og hold aftalen. Gerne på et fast tidspunkt alle dage. Vær samtidig opmærksom på, at "blåt lys" fra din mobil, tablet eller dit tv, kan gøre det svært at falde i søvn. Et godt ritual kunne derfor være at holde skærmfri den sidste time inden sengetid.
4. Stress ned og træk vejret
Søvnen restituerer dig og det samme gør små pauser i løbet af dagen. De kan forebygge stress eller hjælpe dig, hvis du kan mærke at dit stressniveau allerede er for højt. Brug pauserne til at få lidt tid for dig selv, hvor du for eksempel får trukket vejret godt igennem. På den måde kan du understøtte kroppens restitutionsproces og styrke dit immunforsvar. Tag fx. en gåtur udenfor i forbindelse med din frokostpause. Eller sæt dig et roligt sted og luk øjnene – og luk af for verden – i nogle minutter.
Hvad er et immunforsvar?
Immunforsvaret er kroppens naturlige forsvar. Det reagerer, når kroppen bliver angrebet af virus eller bakterier. Men hvis dit immunforsvar er svækket, kan du blive syg. Er dit immunforsvar stærkt, vil du måske slet ikke opdage, at kroppen har været under angreb.
Hvad er et dårligt immunforsvar?
Et dårligt immunforsvar er et svækket immunforsvar. Hvis immunforsvaret er svagt, er det sværere for din krop at bekæmpe virus og infektioner – og så risikerer du at blive syg. Der kan være perioder, hvor dit immunforsvar er svækket og har brug for lidt ekstra opmærksomhed. Det kan du sørge for, ved at følge vores fire råd.
Hvis du har tendens til et dårligt immunforsvar, vil du have godt af at tænke over din livsstil og kigge dine vaner efter i sømmene. Måske arbejder du mere og sover mindre og dårligere end du plejer. For lidt søvn kan give et svækket immunforsvar og forringe immunforsvarets evne til at reagere på virus og bakterier. Det samme gælder, hvis du lever for ensidigt i en længere periode, hvor du spiser dig igennem lidt for mange pizzaer, ristede krydderboller og lignende. Det er næringstomt mad, som udfordrer dit immunforsvar. Der er med andre ord flere faktorer, der har indflydelse på dit immunforsvar.