Amning før og efter mælken er løbet til
Kvalitetssikret af: E. Hegermann-Lindencrone, Jordemoder i Falck.
Råmælk
I de første dage efter fødslen er der kun råmælk - men produktionen kommer gradvist i gang. Et raskt barn, født til terminen, har kun brug for råmælken som ernæringskilde indtil mælken løber til ca. tre til fem dage efter fødslen. Barnets mavesæk er meget lille ved fødslen, og råmælken er meget nærende.
Amning i den første tid
Jo hyppigere du ammer, des hurtigere dannes mælken. Barnet skal have lov at amme fra begge bryster, så meget det ønsker det. I den første tid er det helt almindeligt at amme 10-12 gange i døgnet. Lad barnet ligge hud-mod-hud så meget som muligt, da dette bidrager til både amningen, samt mor og barns velbefindende.
Når mælken løber til
Op til at mælken løber til, bliver brysterne hos de fleste kvinder ømme, spændte og hårde, og det kan være nødvendigt at afhjælpe disse spændinger med hyppig amning, et varmt bad eller en varmepude.
Amning efter mælken er løbet til
Efter mælken er løbet til, skal barnet altid amme hvert bryst helt færdigt ved et måltid, da den første mælk der kommer, er tyndere end den fede mælk, som kommer senere i amme-måltidet. Hvis barnet er mere sulten efter at have drukket mælken fra det ene bryst, kan det lægges til det andet bryst. Hvis dette ikke tømmes, starter man blot næste amning op ved dette bryst.
I løbet af de næste uger bliver brysterne igen blødere og mindre spændte. Det er helt normalt, og det betyder ikke, at mælken svinder. Barnet får mælk nok, hvis der er mange våde bleer, hvis der er afføring, og hvis det i øvrigt virker tilfreds.
Når amningen er godt i gang, skal du prøve at finde en rytme, hvor barnet fortsat lægges hyppigt til brystet, men der skal også være pauser indimellem. Efterhånden lærer I at høre forskel på, om det er sult, våde bleer eller andet, der får jeres barn til at græde eller være urolig.