Det syge barn
Kvalitetssikret af: E. Hegermann-Lindencrone, Jordemoder i Falck.
Hvis barnet bliver sløvt, stille og uinteresseret i sine omgivelser og måske får udslet, skal I altid kontakte en læge. Selv om der ikke er feber, kan det være alvorligt.
Når lægen har undersøgt barnet, skal I fortsat holde godt øje med det og ringe igen, hvis symptomerne ændrer sig. Det mest alarmerende og alvorlige er, hvis barnet bliver sløvt og uinteresseret, eller hvis der kommer uklart udslet eller punktformede blodudtrædninger på huden.
Jo yngre barnet er, desto tidligere bør I kontakte lægen. Ringer du til Falcks Hotline om et barn under seks måneder med feber, vil du altid blive bedt om at ringe videre til egen læge eller vagtlægen. Dette skyldes, at selv en let feber hos børn i de første måneder kan være et alvorligt symptom.
Erfaringen viser i det hele taget, at det kan være vanskeligt at vurdere syge småbørn over telefonen. Derfor vil et barn, der er over et halvt år gammelt også ofte blive viseret videre til en læge.
Syge børn har ekstra behov for sine forældres omsorg og pasning. Stol på jeres fornemmelser omkring jeres barns sygdom og tøv ikke med at ringe til lægen, hvis I er bekymrede.
Feber hos småbørn
Småbørn får ofte feber, og høj feber over 39 grader er almindeligt ved smitsomme sygdomme hos børn. Temperaturen kan svinge meget og skal derfor måles jævnligt - helst i endetarmen, for øretermometre kan være upræcise.
Har barnet høj feber, er det vigtigt at klæde det af, så det kan komme af med varmen. Husk også at give det rigeligt at drikke. Det er ikke så vigtigt, at barnet spiser, da man sjældent har appetit, når man er syg. Hvis barnet sover, så lad det blot ligge med et lille tæppe eller et lagen over sig.
Hold øje med temperaturen og giv barnet tøj på igen, når feberen falder. Småbørn med feber kan godt have kolde hænder og fødder, selv om kroppen er varm - det er helt normalt. Giv barnet sokker på og varm dets hænder, så det ikke er generet af sine kolde hænder og fødder.
Opkastninger
Når barnet kaster op, er det vigtigt at give det rigeligt at drikke som erstatning for den væske, der bliver kastet op. Men giv kun små portioner væske ad gangen, så barnet lettere kan holde det i sig. Hvis du ammer dit barn, skal du endelig fortsætte med det.
Giv gerne lidt tynd saftevand eller fortyndet juice til børn over 6 måneder. Dette kan lokke lidt mere væske ned, og barnet har godt af det ekstra sukker, når det har kastet op.
I kan også prøve at lokke lidt mere væske i barnet, ved at lade det drikke af små glas eller kopper eller med sugerør. Hvis barnet har appetit eller virker sultent, må det få det at spise, det har lyst til.
Spædbørn kan hurtigt komme til at mangle væske, så hold øje med, at der kommer våde bleer. Våde bleer er det bedste udgangspunkt for at vurdere barnets væsketilstand.
Er bleerne tørre, eller er barnet sløvt og slapt, skal lægen tilkaldes uden tøven - også selvom barnet ikke har feber.
Diarré
Diarré betyder hyppige, tynde afføringer og er en af kropens måder at komme af med noget uønsket på. Ved diarré menes mindst tre vandige afføringer i døgnet.
Spædbørn kan hurtigt komme til at mangle væske, når det har diarré, så dette er vigtigt at man som forældre er opmærksom på både barnets væskeindtag, og at det forsat tisser. Lige som ved opkastninger, skal barnet have rigeligt at drikke, som erstatning for den væske, det mister. Spædbørn skal ammes hyppigt, og hvis barnet får modermælkserstatning, så giv det også lidt ekstra væske i form af lidt kogt vand. Er barnet begyndt på skemad, så giv barnet det at spise og drikke, som det har lyst til. Tilbyd små, hyppige måltider - gerne banan, revet æble eller lidt ristet brød.
Husk også at skifte bleen hyppigt, så der ikke kommer rød numse.
Står diarréen på i flere dage, så kontakt jeres egen læge. Hvis afføringen er blodig, skal I også altid kontakte lægen, lige som det er særlig vigtigt, hvis barnet er sløvt, fraværende eller virker forpint af smerter.
Rød numse
I forbindelse med diarré kan barnet nemt få rød numse. Lad barnet være så meget som muligt uden ble, og smør et tyndt lag zinksalve på, mens huden stadig er hel.
Er der gået hul på huden, kan man forsøge at lægge små rene klude, vredet i kogt vand, direkte på huden, inde i bleen. Kludene kan du lave af gamle lagner eller stofbleer, der klippes i passende stykker, og vandet skal naturligvis være afkølet.
Hver gang barnet skiftes, vrider du en ny klud op og lægger den på det hudløse sted. På den måde får huden fred til at hele inde under kluden, som samtidig beskytter mod afføringen.
Forkølelse
Når et spædbarn er forkølet, bliver det ofte pjevset og irritabel, og problemerne kan især opstå omkring spise og sovetid.
Det kan være svært for dit barn at sutte mælk i sig, når næsen er stoppet. Hvis barnet sover med hævet hovedgærde, kan det bedre trække vejret, når det er forkølet. Læg for eksempel et par bøger eller træklodser under sengens forreste ben, eller læg noget ind under madrassen i liften eller vuggen.
I nogle tilfælde, kan du være nødt til at dryppe barnet i næsen med næsedråber af saltvand, hvis barnet eksempelvis har svært ved at spise på grund af den tilstoppede næse. Læg barnet på tværs over dine samlede knæ og lad dets hoved hænge lidt ud over benet, så dråberne kan løbe ned i næsen. Lad barnet ligge der et øjeblik, så dråberne kommer godt ind i næsen og om bag i svælget.
Næsedråberne kan I bruge så tit, I vil. Det kan også være en god idé at dryppe barnets næse, lige inden I lægger det til at sove.
Når barnet er forkølet, er det en godt at tilbyde det ekstra væske. Hvis barnet er meget forkølet, er det ikke ualmindeligt, at det kommer til at kaste op, fordi "snottet" løber ned i maven og fremprovokerer en slimet opkastning.
Ondt i ørerne
Et barn med ondt i ørerne vil typisk blive meget ked af at blive lagt ned, mens det falder mere til ro, når det er oprejst. Hvis barnet reagerer på denne måde, kan der være god grund til at lade en læge kigge i barnets ører for at se, om der er mellemørebetændelse eller væske i mellemøret efter en forkølelse. Lægen kan eventuelt ordinere smertestillende medicin - enten som stikpiller eller mikstur. Smertestilende medicin skal dog til børn altid gives efter lægens ordination og dosering. Det kan, som ved forkølelse, afhjælpe barnet at sove med et hævet hovedgærde, og man kan eventuelt anvende næsedråber af saltvand, for at få afløb.
Det smitter
Når barnet er sygt, er det generelt meget vigtigt at have ekstra fokus på hygiejnen og smittespredning - husk at vaske hænder hyppigt. Brug eventuelt håndsprit. God hygiejne er den bedste måde at stoppe smitten på.
Vask hænderne grundigt med sæbe efter hvert bleskift, og når du for eksempel har tørret barnets næse eller tørret op efter en opkastning. Vær også opmærksom på at skifte håndklæder hyppigt i perioder med diarré og forkølelse i familien.