Hvad er en CT-scanning?
Sidst opdateret d. 06.03.2023.
Kvalitetssikret af: Falcks læge.
Hvordan virker en CT-scanner
CT-scanneren bruger røntgenstråler og kan lave, hvad der svarer til en avanceret røntgenundersøgelse. Undersøgelsen er IKKE en behandling, men et led i din udredning. Den kan hjælpe lægerne med at stille din diagnose. Når først du er udredt, bliver der taget stilling til, om du skal i behandling, og hvilken behandling, du skal have.
Scanneren tager en række røntgenbilleder i sekvenser og i forskellige dybder. Billederne bliver sendt til en computer, som bearbejder dem og sammensætter dem til ét mere nuanceret snitbillede.
Hvordan foregår en CT-scanning?
Det er typisk en radiolog eller en specialuddannet sygeplejerske, der laver undersøgelsen. I nogle tilfælde kan det være, at du skal have kontrastvæske. Væsken vil som regel blive lagt i en blodåre på håndryggen. Lægen vil give dig et lille stik, og kontrastvæsken er ikke farlig.
Det kan tage lidt tid at blive placeret i scanneren før undersøgelsen. Det skal du ikke være nervøs for. Tværtimod. Jo mere præcis din placering er, jo større er sandsynligheden for, at du får et godt resultatet af scanningen.
Når du ligger, som du skal, kan CT-scanneren gå i gang. Den vil bevæge sig langsomt frem og tilbage over dét sted på kroppen, du skal have undersøgt. Den larmer lidt, mens den arbejder, men er hurtigt færdig. Undersøgelsen gør ikke ondt og tager alt i alt ca. 15-30 minutter, afhængigt af hvor stort et område, du skal have scannet.
For og imod CT-scanning
CT-scanneren kan bruges på næsten alle dele af kroppen. Den er god til:
- at undersøge detaljer i knogler og hårde elementer
- at vise knoglebrud eller degenerative lidelser i ryggen
- at undersøge blødninger, fx hjerneblødning
- at vise perforeringsskader i mave og tarm, m.m.
En anden fordel er, at man med CT kan lave avancerede snitbilleder med røgten samt rekonstruktioner i 3D.
CT-scanneren er kort, har en bred åbning og vil kun være fokuseret på dét sted på kroppen, der skal undersøges. Du vil derfor ikke blive lagt ind i scanneren på samme måde som ved MR-scanning. Det kan være en fordel, hvis du lider af klaustrofobi.
Nogle af CT-scannerens fordele kan samtidig ses som dens ulemper. Strålepåvirkningen af din krop under undersøgelsen er noget større, end ved en almindelig røntgenundersøgelse. Der er derfor visse aspekter at tage højde for, inden du får en henvisning. Tal med din læge, hvis
- du er gravid eller overvejer at blive det
- det er dit barn, der skal have scanningen.
Spørg din læge
I de nævnte tilfælde kan lægen eventuelt foreslå dig en anden type undersøgelse. Der findes andre typer scanninger, fx MR, ultralyd og Dexa-scanninger. De anvendes til andre typer udredning og kan ikke direkte sammenlignes.
Det giver tryghed at være forberedt. Det er under alle omstændigheder en god idé at tale alt igennem med din læge, inden du eventuelt får tid til en CT-scanning. Stil spørgsmål, hvis du er i tvivl om noget. Du må gerne spørge lægen, hvorfor han eller hun har valgt at henvise dig til netop denne type scanning. Lyt til de svar og råd, du får. På den måde bliver du klogere på, hvad du kan forvente.
Svar på CT-scanning
Du får ikke svar på din scanning med det samme. Der kan gå op til 14 dage, før lægen får svaret. Det er den læge, der henviste dig til scanningen, der får svar, dvs. enten din egen læge eller speciallægen. Har du ikke hørt noget inden for 14 dage, bør du ringe til lægen og rykke for svar.
Hvordan får man en henvisning til CT-scanning?
CT-scanning bliver brugt til diagnosticering, og kan give klarhed over, hvad du fejler, hvis ikke lægen umiddelbart kan vurdere det. Det er din læge eller en speciallæge, der kan henvise dig til en denne type scanning.
Du vil få et brev i din e-Boks om, hvornår du har fået tid til scanningen på sygehuset eller hospitalet. I brevet kan du læse mere om, hvad du skal være forberedt på. Det kan også være, at der står en henvisning til en hjemmeside, hvor du kan læse mere. Det kan anbefales at læse om undersøgelses udførelse og formål, så du ved lidt om, hvad der skal ske. I brevet vil der også stå, hvis der er noget, du skal forberede.
I de fleste tilfælde får du tid til scanningen inden for det offentliges udredningsgaranti, som er 30 dage fra lægen laver henvisningen. Men hvis ikke det er muligt, fx på grund af overbelastning eller særligt travle perioder på hospitalet, kan du få tilbud tid i privat regi på de offentliges regning.
Falck og CT-scanning
Med Falck Sundhedshjælp kan du få det vi kalder "Hurtig Diagnose", som betyder at du får tid hos speciallæge inden for 10 hverdage. Hvis speciallægen henviser dig til en scanning, garanterer vi også, at du kommer til scanning inden for 10 hverdage. Du får også adgang til en personlig sundhedsfaglig tovholder, som altid er klar med et godt råd eller vejledning om sygdom og undersøgelser. Læs mere om Falck Sundhedshjælp her.