De offentlige og de private sundhedstilbud
Kvalitetssikret af: I. Ø. Granhøj, sygeplejerske og Cand. pæd. i pædagogisk psykologi.
Det kan være svært at navigere rundt i de offentlige og de private sundhedstilbud. Herunder kan du læse mere om hvad henholdsvis det offentlige og det private kan tilbyde dig.
Det offentlige sundhedstilbud
Det danske sundhedsvæsen giver en lang række muligheder for den enkelte borger. Du har for eksempel ret til frit sygehusvalg og hurtig udredning.
Frit sygehusvalg
Du har som patient frit sygehusvalg på hospitaler og enkelte private specialsygehuse, klinikker og hospices. Du vælger dermed selv, hvor du ønsker at få stillet en diagnose og få behandling. (OBS: der er ikke frit sygehusvalg, hvis du bliver akut indlagt)
Hurtig udredning
Henviser din læge dig til hospitalet, har du ret til udredning inden for 30 dage (i det omfang det fagligt er muligt). Kan hospitalet ikke stille en diagnose inden for de 30 dage, skal de finde et andet hospital, der kan. Er dette ikke muligt, har du ret til "udvidet frit sygehusvalg til udredning". Det betyder, at du har ret til at blive udredt på et privat hospital, som har en aftale med Danske Regioner, også kaldet aftalesygehuse.
Du kan læse mere om frit sygehusvalg og hurtig udredning her, hvor du også kan se, hvilke undtagelser der kan være.
Mener du ikke, at regionen har opfyldt dine rettigheder, kan du klage til Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan finde flere oplysninger her. Ønsker du mere information om dine klagemuligheder og hjælp til at udforme en klage, kan du kontakte patientkontoret i din bopælsregion eller kontakte en rådgiver gennem din sundhedsordning.
De private sundhedstilbud
Hvis du ønsker mere end, hvad det offentlige kan tilbyde dig, kan du købe en sundhedssikring eller en sundhedsforsikring. Bliv klogere på, hvad forskellen på de to er her.
Sundhedssikring
Med en sundhedssikring er du garanteret at få stillet en hurtig diagnose, hvis ventetiden i det offentlige er for lang. Får du stillet en diagnose, der kræver yderligere behandling eller operation, vil du blive viderevisiteret til det offentlige.
Ofte er det også muligt at få adgang til psykologhjælp og fysiske behandlinger som fx. fysioterapi eller kiropraktik uden lægehenvisning.
I en sundhedssikring får du også mulighed for vejledning og støtte før, under og efter et sygdomsforløb.
Sundhedsforsikring
En sundhedsforsikring kan du købe hos forsikringsselskaberne. Den dækker udgifter til behandling på privathospital som fx operationer. Prisen på en sundhedsforsikring er normalt afhængig af din alder, hvorimod prisen på fx Falck Sundhedshjælp er den samme hele livet. Er du nået over en vis alder, kan du ofte ikke købe en sundhedsforsikring længere, hvor Falck Sundhedshjælp ikke har noget aldersloft.
Tag din diagnose med
Du kan sagtens tage en diagnose fra det private med videre til det offentlige. Ligesom du også kan tage en diagnose fra det offentlige med videre til det private. Det eneste, du skal være opmærksom på er, at lægerne af og til ønsker at foretage nogle af undersøgelserne igen. Dette kan også ske, hvis du bliver flyttet fra et offentligt hospital til et andet offentligt hospital.
Det kan virke uforståeligt og irrelevant, men det er et spørgsmål om kvalitetssikring. Hvis du bliver flyttet til en anden afdeling eller hospital, er det oftest fordi, de er mere specialiserede i den behandling eller undersøgelse, du skal have foretaget.
Du kan ikke undgå ventetid
Uanset om du vælger et behandlingsforløb igennem det private eller offentlige, vil du opleve ventetid. Mange patienter bliver overraskede over ventetiden, men den er umulig at undgå. Især kan ventetiden fra man har fået stillet en diagnose, til man kommer i behandling virke ulidelig og lang.
Det værste du kan opleve som patient, er dog uvished. Husk derfor at spørge din læge om, hvor længe du kan forvente at skulle vente på svar. Det giver ro i sindet at vide, at du ikke er blevet glemt eller tabt i systemet, selvom der er gået over en uge.
Indstil dig på at der kommer til at være ventetid forbundet med dit sygdomsforløb. Der er mange skridt på vejen, og det kommer til at tage tid. Der går ofte op til 14 dage mellem dine undersøgelser og svar tid, hvis ikke længere. Har du været til røntgen-undersøgelse eller fået en MR-scanning, får du fx. ikke svar med det samme.