Kom ovenpå igen efter et langt sygdomsforløb
Kvalitetssikret af: I. Tetzlaff, psykolog hos Falck & I. Ø. Granhøj, sygeplejerske og Cand. pæd. i pædagogisk psykologi.
1. Prøv at acceptere dine nye grundvilkår
Hverdagen kan forandre sig
Når du kommer ud for en kritisk sygdom, ændrer dine grundvilkår sig, og dit liv bliver rystet. Det gælder også for dine pårørende. Indstil dig på, at din hverdag kan forandre sig. Den bliver ikke nødvendigvis værre end før, men forbered dig alligevel på, at dit liv bliver anderledes. Man må ikke underkende, hvor hårdt det er at gå igennem et kritisk sygdomsforløb.
Acceptér at ikke alle sygdomme kan behandles
Det er ikke alle sygdomme, der kan behandles. Nogle er forbigående, mens andre kroniske. Selvom man har en kronisk sygdom, kan du godt have en god livskvalitet. Får du konstateret en kronisk sygdom, så prøv at holde hovedet oppe. Det er muligt at få et godt liv på trods af sygdommen.
2. Tal om det der er sket – og tal om noget andet
En tur i følelseskarrusellen
De fleste mennesker oplever normalt ikke de helt store følelsesmæssige udsving i deres hverdag. Under et sygdomsforløb oplever flere, at de kommer hele følelsesspekteret igennem – lige fra vrede, sorg, afmægtighed og utilstrækkelighed til taknemmelighed og glæde. Du vil derfor nok opleve et større følelsesmæssigt udsving end normalt.
Det er derfor vigtigt at tale om det, som fylder for dig, og mindst lige så vigtigt er det at tale om helt andre ting. Du kan søge støtte hos en psykolog, præst eller en god ven, hvis du føler behov for det. Mange forbinder det at gå til psykolog med et nederlag, men i virkeligheden ligger der en styrke i at gå til psykolog. Det gør der, da du har mulighed for at tage kontrol over din egen skæbne. Du har ikke kontrol over en sygdom, men du har mulighed for at tage styringen, i måden du håndterer sygdommen på.
Værd at vide: Ønsker du et forløb hos en psykolog, kan du kontakte din praktiserende læge og høre, om du opfylder kriterierne for at få støtte til psykologhjælp via det offentlige. Hvis det er tilfældet, dækker det offentlige op til 60% af dine udgifter hos en psykolog med overenskomst med sygesikringen. Har du Falck Sundhedshjælp er psykologhjælp inkluderet.
3. Inddrag alle, der bliver berørt af situationen
Det er ikke kun din familie og dine venner, som bliver berørt af situationen. Det gælder alle de mennesker, du omgås i din dagligdag. Det kan være en god idé at snakke om din nye situation med kolleger, familie eller venner.
- Emner du bør vende med dit job:
- Om du kan fungere, som du plejer
- Hvor længe du kan arbejde
- Hvad der er realistisk, at du kan lave
- Hvad de må og ikke må spørge dig om
Det er vigtigt at tage disse samtaler både med din chef og dine kollegaer for at forventningsafstemme, så alle ved hvordan de skal forholde sig til situationen.
- Emner du bør vende med netværk, familie og venner:
- Hvad skal der ske
- Hvad ønsker du fra dem
- Hvordan vil du gerne have, at de håndterer situationen
Vær ikke bange for at bede om hjælp! Det kan være, du har brug for hjælp til at købe ind eller til børnepasning. Jo mere du kan klæde dine pårørende på til at hjælpe dig, desto bedre er det for dig.
4. Hold fast i din genoptræning. Du har brug for det
Genoptræning efter operation
Når du får en skade eller har ondt et sted, kompenserer din krop automatisk. Det gør den ved at lægge belastningen et andet sted, så du undgår smerter og belastning på skaden. Desværre forbliver dette bevægemønster i din krop – også efter skaden er forsvundet – hvis ikke du er opmærksom på at ændre det. For eksempel har personer med dårlig ryg en tendens til at blive meget stive i deres bevægemønster, og personer med et skadet knæ lægger ubevidst mere vægt på det raske knæ, også når det ikke længere er nødvendigt. Det er ikke sundt for kroppen og kan resultere i andre problemer med tiden. Derfor er det vigtigt, at du får en fysioterapeut til at hjælpe dig med genoptræning, så du sikrer, at du får en sund krop, der holder længe.
Må genoptræning gøre ondt? I dag kan man google sig til meget, men når du taler med en fagperson sørger han/hun for, at du får lige præcis den træningsmængde og de øvelser, du har brug for. Når du træner, vil du ofte få ømme muskler. Det gælder derfor om at kunne skelne mellem, hvilken type smerte det er, så du ikke får skader.
5. Sørg for at leve så sundt som muligt
Sørg for at leve så sundt du kan, men husk også at have det sjovt på vejen. Det er en god idé at passe på dig selv, hvad angår kost, rygning, alkohol, motion og stress (KRAMS-faktorerne).
Du kan læse mere om KRAMS-faktorerne her og blive klogere på, hvordan du får eller opretholder en sund livsstil i forhold til kost, rygning, alkohol, motion og stress.
Husk at det tager tid at komme sig, når man har været syg – både fysisk og psykisk. Giv dig selv tid!