Hvad er en MR-scanning?
Sidst opdateret d. 06.03.2023.
Kvalitetssikret af: Falcks læge.
Hvad betyder MR?
Det fulde navn for scanningen er ”Magnetic Resonance Imaging”. Det hedder den, fordi scanneren kigger ind i kroppen ved hjælp af radiobølger og et magnetfelt. Du ligger i en stor, magnetisk cylinder, mens du bliver scannet. Der bliver dannet billeder ved hjælp af et magnetfelt, uden brug af røntgenstråler. Du mærker ikke noget under undersøgelsen.
Under scanningen bliver der lavet en serie af billeder af det sted på kroppen, du skal have undersøgt. Hver serie tager nogle minutter. Alt efter hvor mange billeder, der skal laves, kan scanningen tage en halv til en hel time.
Hvad hvis jeg har klaustrofobi?
Hvis du lider af klaustrofobi eller angst, kan det anbefales, at du taler med lægen, der har givet din henvisningen, om alternative udredningsmuligheder. Det er også muligt at få beroligende medicin.
Selvom du er i gode hænder hos sundhedspersonalet er der nogen, der finder det ubehageligt at skulle ligge stille i cylinderen. Men du kan altid komme i kontakt med personalet undervejs. Du får en knap, du kan trykke på, hvis du bliver utilpas eller har brug for en pause. Fortæl på forhånd, hvis du lider af klaustrofobi. Så kan I tale om, hvad der skal ske, og du kan eventuelt få noget beroligende medicin.
I forbindelse med henvisningen, udfylder den læge, der henviser dig, et skema med spørgsmål som viser, om du er egnet til MR-scanning. I denne forbindelse bør du fortælle:
- om du har klaustrofobi, så I kan tale om, hvad der skal ske
- om du er gravid eller forsøger at blive det
- om du har indopereret metal i kroppen, fx fra operationer af knoglebrud eller en kunstig hofte.
Er der bivirkninger ved MR?
Der er ingen ioniserende stråling ved MR, og undersøgelsen er derfor ikke skadelig. Eventuelle bivirkninger ses sjældent i forbindelse med kontrastvæske, som indsprøjtes via en blodåre i hånden. Ved en allergisk reaktion vil du blive behandlet på stedet med medicin.
Det vil stå i din indkaldelse, hvis der er noget, du skal forberede eller huske inden undersøgelsen.
Hvad kan man se på en MR-scanning?
Scanningen er god til at påvise sygdom i bløddelene og se forskel på forskellige væv, og på raskt og sygt væv. Ved hjælp af IT-teknologi kan de forskellige væv fremhæves, og det er derfor muligt at se detaljerede billeder også i dybden af fx:
- skader i arme, ben og led efter fx sportsskader
- hjertefejl og skader i hjertemusklen
- skader i hjernen efter hjerneblødninger eller slagtilfælde
- svulster
- indre organer som tarme, milt og lever
Det er blot nogle eksempler på, hvor MR-scanningen kan være nyttig. Den har dog også sine begrænsninger. Hvis du fx skal have undersøgt dine knogler eller lunger, vil røntgen være mere optimalt og give et bedre billede af tilstanden.
Det er derfor en god idé at tale det hele igennem med din læge, inden du eventuelt får tid til en scanning. Stil spørgsmål om det praktiske i forhold til undersøgelsen, så du kan blive klogere på, hvad du kan forvente. Giv dig selv god tid til at lytte til de svar og råd, du får, og tag eventuelt noter undervejs.
Svar på MR-scanning
Det er din læge eller den speciallæge, du har brugt, der skal henvise dig til en scanning. Du vil normalt få svar af den læge, der har henvist dig til scanningen – enten din egen læge eller speciallægen. Det kan tage op til to uger. Hører du ikke noget inden for to uger, bør du ringe til lægen og rykke for svaret.
Et udredningsforløb med MR-scanning – skridt for skridt
Husk at MR-scanning ”kun” kan vise, hvad du eventuelt fejler. Det er ikke en behandling. Først, når du har en diagnose, kan du få behandling. En god ting ved scanningen er, at den også kan udelukke mulig sygdom. Måske viser det sig, at du slet ikke er syg.
Under alle omstændigheder kan du herunder læse mere om, hvordan et udredningsforløb med MR-scanning kunne se ud.
1. Din læges vurdering
Hvis du bliver syg eller har mistanke om sygdom, skal du altid kontakte din egen læge. Lægen vil stille dig spørgsmål og eventuelt undersøge dig, for at finde ud af, hvad du fejler. Måske sender lægen dig videre til speciallæge eller anden undersøgelse. Hvis speciallægen vurderer, at du bør få en MR-scanning, vil du få en henvisning.
2. Din udredningsgaranti
Din udredningsgaranti træder i kraft, når du får en henvisning til et offentligt sygehus. Garantien sikrer dig udredning (dvs. en diagnose – ikke behandling) inden for 30 dage. Det er en god ordning, fordi du på relativt kort tid vil blive udredt og få be- eller afkræftet din mistanke om sygdom.
3. Hvis garantien ikke holder
I nogle tilfælde kan hospitalerne ikke overholde garantien, måske fordi de har ramt en periode med overbelastning. Hvis du ikke kan blive udredt inden for 30 dage, kan du blive tilbudt udredning hos en privat udbyder på det offentliges regning.