Gode råd til dig der skal indlægges
Kvalitetssikret af: I. Ø. Granhøj, Sygeplejerske og Cand. Pæd. i pædagogisk psykologi.
Man kan være ret forvirret når man skal indlægges og derfor giver vi dig her nogle gode råd til hvad du skal huske før og under indlæggelsen.
Før indlæggelsen:
1. Mødetid og mødested
Du vil forinden din indlæggelse modtage et indkaldelsesbrev, hvor nærmere information om mødetid og mødested vil fremgå.
2. Husk sundhedskort og indkaldelsesbrev
Når du skal indlægges, er det vigtigt, at du husker at medbringe dit indkaldelsesbrev og sundhedskort.
3. Meld dig syg
Husk at melde dig syg til din arbejdsgiver eller A-kasse, når du skal indlægges. Dette skal ske allerede på din første sygedag.
4. Tag dine egne ting med
De fleste tror, at det er obligatorisk at være iført en af de flotte hospitalstrøjer under en indlæggelse, men i de fleste tilfælde må du godt medbringe eget tøj. Tag noget behageligt tøj med, som fx dine yndlingsbukser og sweater – det vil du ikke fortryde! Alle eksperter er enige i, at det gælder om at bevare sig selv mest muligt under et sygdomsforløb. Det gør du lettest ved at holde fast i de ting, du plejer at gøre – selvfølgelig i det omfang det er muligt. Det kan bidrage til, at du føler dig mindre syg. Det er derfor en god idé at tage det med, som kan være med til at give dig tryghed – om det er en tegning, et billede eller en god bog. Her er en liste med gode ting at have med på hospitalet:
- Medicin: husk at afstemme med personalet om du selv tager din medicin eller om de administrerer den for dig.
- Toiletsager
- Eget tøj: behageligt tøj og gerne en god morgenkåbe.
- En god bog
- Ting der giver tryghed
- Makeup og/eller hårvoks (Vigtigt: Hvis du skal opereres, må du ikke have makeup eller neglelak på)
- Mobiltelefon, iPad og oplader
- Et par gode sko (Der sidder fast på foden)
Det skal du ikke tage med:
- Dyre genstande (F.eks. tøj og smykker)
Bonusinfo: Som udgangspunkt er det en god idé at have sin mobiltelefon med på hospitalet. Der kan dog være enkelte afdelinger, hvor det ikke er tilladt at have sin mobil tændt. Er du i tvivl, kan du altid spørge den givne afdeling. Pas især godt på dit høreapparat hvis du ejer sådan et. Desværre oplever mange hospitaler, at patienter mister deres høreapparater, og ikke kan få erstatning for disse.
Når du er indlagt
1. Læs hospitalets velkomstpjece
Der er meget at forholde sig til, når du bliver indlagt. På et hospital er der mange faste rutiner, som du skal lære at kende, hvilket kan være en udfordring. Der er f.eks. faste rutiner, når det kommer til: måltider, stuegang, undersøgelser og besøg. Det er derfor en god idé at læse hospitalets velkomstpjece som det første, hvis du får sådan en. Er du i tvivl om noget, må du ikke være bange for at spørge personalet om hjælp. Selvom de har travlt, vil de altid gøre deres bedste for at hjælpe dig.
2. Vær forberedt på du kan være nødt til at skifte afdeling eller hospital
Af og til er det nødvendigt at flytte en patient fra en afdeling til en anden, eller fra et hospital til et andet. Årsagen til dette er ofte, at hospitalerne er blevet meget specialiserede for at give dig den bedst mulige behandling. Det er derfor ikke sikkert, at du kan få den ønskede behandling på den afdeling eller det hospital du er indlagt på. Desværre gør det ikke oplevelsen af at være indlagt lettere.
Bonusinfo: Det er ikke unormalt at skifte sygehus op til 3-4 gange under et sygdomsforløb.
3. Det er godt at have en tovholder
Står du i den situation, at du skal skifte afdeling eller hospital, kan det være godt at have en tovholder, som er i stand til at stille de rigtige spørgsmål. Når du er indlagt, vil du ofte opleve, at du ikke har det store overskud. Det kan derfor være svært selv at holde styr på situationen og huske at spørge: ”Hvorfor får jeg lige pludselig grønne piller i stedet for blå og hvorfor ser navnene anderledes ud på recepten? ”. I sådan en situation er det rart at have en person, som kan holde overblikket.
Bonusinfo: En tovholder kan f.eks. være et familiemedlem eller en god ven. Hvis du har en sundhedsordning, har du også mulighed for at få en personlig sundhedsrådgiver, som følger dig igennem hele behandlingsforløbet. En sundhedsrådgiver kan få forløbet til at virke mere sammenhængende. De kan for eksempel hjælpe dig med at forstå din journal og informationer fra skiftende læger og sygeplejersker under forløbet.
Har du specifikke spørgsmål til sundhedsvæsenet, eller føler du dig klemt, kan du altid kontakte en af regionernes patientvejledere.
4. Vær forberedt på at du vil møde flere forskellige læger
Patienter får så vidt muligt tildelt en ansvarlig læge, når de bliver indlagt. Men selvom du er blevet tildelt en ansvarlig læge, er det ikke altid ensbetydende med, at det er denne, som giver dig svar på prøver eller undersøgelser. Læger kan også have fri fra arbejde, være på ferie eller blive syge, og af denne grund må en anden læge tage over.
Bonusinfo: Ambulante patienter, der overnatter en nat på hospitalet, får ikke tildelt en ansvarlig læge.
5. Spil en aktiv rolle
For at få et godt sygdomsforløb er det vigtigt, at du som patient spiller en aktiv rolle i forløbet og ikke blot agerer passivt.
Fordi sygeplejersker ofte har meget travlt, kan de nogen gange glemme at informere dig. Derfor er det vigtigt, at du selv spiller en aktiv rolle i forløbet.
Læger og sygeplejersker anbefaler, at du går i dialog med sundhedspersonalet – stil spørgsmål (også de kritiske af slagsen). Sig hvad du har på hjerte, og hvad du har brug for. Det gør det meget lettere for sundhedspersonalet at hjælpe og rådgive dig om, hvilke muligheder du har. Dialog er alfa omega, når du går ind i et længere sygdomsforløb!
6. Forsøg at lægge pilleangsten på hylden
Mange bryder sig ikke om at tage medicin, og vælger derfor at sige nej tak, men i visse tilfælde kan det være uhensigtsmæssigt. Når du er syg gælder det om at sove en masse, så kroppen får ro til at hele. Det er derfor dumt at sige nej til smertestillende eller sovepiller, hvis det gør, at du ikke får sovet, fordi Fru. Hansen snorker og Hr. Jensen prutter på stuen.