Når du er pårørende til en, der er syg
Kvalitetssikret af: I. Ø. Granhøj, sygeplejerske og Cand. pæd. i pædagogisk psykologi.
Sådan giver du den bedste støtte til en syg
Det er de færreste, som er i en krise eller har det svært, der er i stand til at bede om hjælp – måske fordi det ikke ligger til vores kultur at bede om hjælp. Mange syge oplever et kontroltab i dét at være syg. Det kan gøre dem mere fokuserede på at klare alting selv på andre punkter.
Som pårørende kan du hjælpe, den syge ved at tilbyde din hjælp. Det kan du for eksempel gøre ved at sige: ”Jeg kommer forbi med noget aftensmad på torsdag. Er det okay? ” eller hvad du ellers finder relevant at tilbyde. Det skal ikke være grænseoverskridende, men tilbyd hellere konkret hjælp og forslag end at sige: ”Du ringer bare, hvis du har brug for hjælp”. For det er de færreste, der gør det.
Det er helt naturligt at blive påvirket af situationen
Alle kan få en reaktion i forbindelse med sygdom – også de pårørende. Selvom de ikke er syge, kan sygdommen fylde lige så meget for dem. Som pårørende skal du give dig selv lov til at reagere på din måde og ikke føle, at du skal spille tapper for den sygdomsramtes skyld.
Det er vigtigt at tale om, at det f.eks. kan skifte, hvem der har en dårlig dag eller synes det er hårdt. Det er helt okay at sige: ”I dag er en rigtig svær dag” – ligegyldigt om man er den pårørende eller den sygdomsramte.