Hvad er en ultralydsscanning?
Sidst opdateret d. 06.03.2023.
Kvalitetssikret af: Falcks læge.
Hvad er ultralyd?
Ultralydsscanning hører under dét, man i sundhedssektoren kalder billeddiagnostisk undersøgelse. Det vil sige, at man stiller en diagnose ved hjælp af billeder af dét, man ikke kan se udenpå kroppen. Ultralyd er i virkeligheden lydbølger i en høj frekvens, så høj, at man ikke kan høre dem. Man bruger et ultralydshoved til at sende lydbølgerne gennem vævet – helt uden at skade det – og dermed kigge ind bag huden på muskler og sener. Lydbølgerne bliver reflekteret som et ekko af billeder, som lægen kan se på sin skærm.
Hvordan foregår en ultralydsscanning?
Når du skal have lavet en ultralydsscanning, vil lægen primært bruge to ting. Et ultralydshoved til at undersøge dig med, og en skærm, hvor billederne bliver vist ”live”. Hvis du selv kan følge med på skærmen, er det ikke sikkert, du får så meget ud af dét, du ser. Man skal nemlig have en specialistuddannelse for at kunne tyde billederne.
Ultralydsscanning af knæ
Skal du fx have scannet dit knæ, vil undersøgelsen kunne foregå sådan her:
- Lægen smører en neutral gel på dit knæ. Al lyd, også ultralyd, bevæger sig bedst gennem væske. Gelen gør det muligt for lægen at få tættest mulig kontakt med ultralydshovedet mod dit knæ. Det gør ikke ondt.
- Herefter kører lægen ultralydshovedet blidt frem og tilbage over knæet, for at lydbølgerne kan danne retvisende billeder på skærmen.
- Lægen kigger på skærmen undervejs, for at danne sig et indtryk af, hvad der er galt. Fordi ultralydsscanningen er en dynamisk undersøgelse, vil det være nu-og-her-billederne, der giver lægen det bedste indtryk. Lægen kan se bevægelserne i knæet på skærmen og se knæet fra forskellige vinkler. Det kan man ikke på et stillestående billede.
- Til sidst får du tørret gelen af knæet og undersøgelsen er færdig. Nogle gange kan lægen give dig diagnosen med det samme, andre gange skal der skal der flere undersøgelser eller en nærmere vurdering til, før du får svar.
- Billederne gemmes digitalt på en lille film, hvor man også kan printe enkelte billeder som dokumentation af fx et fremmedlegeme, der blev fundet under scanningen.
Fordele og begrænsninger ved ultralyd
En ultralydsscanning er en dynamisk undersøgelse, fordi man med de billeder, lydbølgerne laver, kan se bevægelserne i forhold til hinanden. Scanner man fx et knæ med ultralyd, vil man kunne se senerne bevæge sig, når patienten bevæger knæet. Ultralyd er derfor oplagt til sports- eller slidskader i bevægelsesapparatet eller kroppen. Det er også godt til at vise bylder, da de fremstår anderledes i vævet. Det kan ultralyd vise meget tydeligt.
Der bliver stillet mange diagnoser med ultralydsscanning. Det bliver brugt både til udredning og i behandling, og kan med stor fordel bruges til:
- Sporing af et fremmedlegeme i kroppen. Ultralyd bliver ofte brugt til at se, om der ligger noget, der ikke skal være der.
- Undersøgelse af sener eller nerver, der er beskadigede eller revet over.
- At vise brusk og slimhinde i et led.
- Sporing af bylder eller tumorer. De kan ses med ultralyd, fordi de ser anderledes ud end det almindelige væv.
- Hjælp til at lægge en blokade eller indsprøjtning korrekt. Ultralydsbillederne kan vise, hvor man skal sætte nålen i forhold til leddet.
Ultralydsscanning har dog også sine begrænsninger. Scanningen er ikke god til at vise detaljer, og kan heller ikke kigge ind i knogler. Der bruger man i stedet andre scanningstyper eller undersøgelsesmetoder.
Hvordan får man en henvisning til ultralydsscanning?
Din læge vil typisk henvise dig til den speciallæge eller afdeling på sygehuset, der er specialiseret i din type sygdom eller skade.
Der er mange, der tilbyder ultralydsscanninger, så ventetiden er ofte relativt kort. Alligevel kan der godt være ventetid på nogle undersøgelser. Da vil du typisk komme under det offentliges udredningsgaranti. Den er til for at sikre dig, at du kommer til din ultralydsscanning inden for 30 dage, fra din læge har henvist dig. Hvis ikke det er muligt, har du ret til at få lavet scanningen i privat regi.
Falck og ultralydsscanning
Med Falck Sundhedshjælp kan du få det vi kalder "Hurtig Diagnose", som inkluderer scanninger – både ultralyd-, CT- og MR-scanning. Det vil sige, at du inden for 10 hverdage efter henvisning fra speciallæge, kan komme til ultralydsscanning. Det er en stor fordel, for jo før du får din diagnose, jo før kan du komme videre til behandling i det offentlige sundhedssystem.
Du kan også altid ringe til din egen personlige sundhedsfaglige tovholder og få vejledning om det offentliges ventetidsgaranti og dine rettigheder. Din sundhedsfaglige tovholder kender ventetidsgarantierne, rettighederne og mulighederne i det offentlige sundhedssystem. Vi kan også fortælle dig, hvor du kan søge om aktindsigt, medicintilskud, hjælp til genoptræning eller hvad du kunne have brug for i din situation.
Ring og få mere at vide på 70 21 27 00 eller læs mere om Falck Sundhedshjælp her.