Planlægning af bilferien
Der er mange spørgsmål, som kan være gode at få svar på, inden du kører på ferie. Dækker min forsikring? Findes der specielle færdselsregler? Er benzinen dyr? Og koster det noget at benytte motorveje, broer og tunneler? Det er en god idé at planlægge turen, inden du tager af sted.
Bagage
Pakning af bilen er meget vigtigt, især ved de lange træk. Sørg for at penge, pas og papirer altid er ved hånden, og at det er til at finde toiletsager og skiftetøj uden at skulle endevende bilen.
Hvis bagagen er omfangsrig, kan du med fordel pakke en del af tøjet i plastikposer, som let kan stuves ned mellem kufferter og placeres i bagagerummets hjørner.
Placer den tungeste bagage så langt fremme i bagagerummet som muligt. Så undgår du, at bilens styreegenskaber påvirkes alt for meget. Bagagen bør også være sikret på en sådan måde, at den bliver i bagagerummet selv ved hårde opbremsninger.
Læs mere om, hvordan du pakker din bil optimalt og mest sikkert her.
Justér dæktrykket
Husk at justere dæktrykket på din bil, så det svarer til en fuldt pakket bil. Det gør både bil og kørsel mere sikker. Overskrid ikke bilens lasteevne. Husk, at en tung lastet bil ændrer køreegenskaber og har en meget længere bremselængde end normalt. Se her, hvordan du tjekker og justerer bilens dæktryk.
Hvis du har Falck Vejhjælp kan du få lavet et minitjek af din bil på din bopæl, hvor vi blandt andet tjekker og justere bilens dæktryk. Læs om minitjek her.
Sørg for sikkerhedsgrej
Husk også sikkerhedsudstyr i bilen - advarselstrekant, gul sikkerhedsvest og pulverslukker. Vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvilket sikkerhedsudstyr, der er lovpligtigt i forskellige lande - så planlæg foruden rejsen. Læs mere om sikkerhedsudstyr her eller download en oversigt over krav til sikkerhedsudstyr i Europa.
Har du et vejhjælpsabonnement?
Det er en god idé, at tegne et vejhjælpsabonnement, hvis du skal på bilferie. Med et vejhjælpsabonnement med Europa-dækning, er du sikker på, at få akut vejhjælp, hvis bilen bryder sammen på ferien. Vores vejhjælpsabonnementer dækker nedbrud i hele Danmark og du kan tilvælge europadækning.
Rejse med hund og kat
Det er ikke i alle lande, at dit kæledyr er velkommen og nogle lande har særlige regler. Du kan få rådgivning hos Fødevarestyrelsen på 72 27 69 00, eller læse mere på udenrigsministeriets hjemmeside her.
Prognoser for trafikken
Det anbefales, at du afsætter rigelig køretid til rejsemålet. Du kan finde prognoser for ferietrafikken her. Har du oplysninger om trafikale problemer eller chikaner, bør du ringe til Vejdirektoratet på 80 20 20 60.
Gode tips under turen
- Vær frisk og udhvilet, inden du kører. Undgå så vidt mulig at vende op på nat og dag ved at udsætte eller droppe nattesøvnen
- Spis let - når man sidder bag rattet fordøjes maden langsomt
- Undgå enhver form for alkohol. Rygning under køreturen frarådes. Nikotin hæmmer blodets evne til at transportere ilten rundt i din krop
- Pas på pillerne - en del medicin indeholder stoffer, der sløver reflekserne
- Hold pause mindst hver anden time. Bare ti minutter på en rasteplads gør underværker
- Luft ud i bilen