Sådan gør du:
Alt du behøver er en donkraft og en hjulnøgle, som allerede ligger i næsten alle biler. Sådan gør du:
- Træk håndbremsen og sæt bilen i gear
- Stil donkraften på bilens løftepunkter, som er ca. 20 cm. fra hjulet
- Placér anlægsfladerne på donkraften, så de er lige overfor hinanden
- Hæv bilen lidt ved hjælp af donkraften
- Løsn hjulboltene på hjulet lidt
- Hæv bilen op ved hjælp af donkraften, så hjulet er 2-3 cm. over jorden
- Skru hjulboltene helt af og fjern hjulet
- Sæt sommerhjulet på
- Spænd hjulboltene hårdt – med op til 10-13 kilos kraft
- Sænk bilen ved hjælp af donkraften
Når du skifter til sommerdæk, skal du gøre dine vinterdæk rene og lægge dem til siden. Husk at det hjulsæt du ikke skal bruge mere, skal ligge ned for at undgå at belaste et punkt på dækket.
Herunder kan du læse forskellen på de forskellige dæktyper.
Sommerdæk, helårsdæk & vinterdæk
Sommerdæk
Forskellen på sommerdæk og vinterdæk er, at sommerdæk ikke har lige så groft et dækmønster som vinterdæk har. I Danmark er det faktisk lovligt at køre med sommerdæk hele året, hvis du har en dækdybde på minimum 1.6 millimeter. Vi anbefaler dog, at du skifter til vinterdæk når vinterhalvåret slår ind, da vinterdækkets grovere mønster, gør det mere sikkert at køre på is og sne.
Helårsdæk
Helårsdækkene er et allround dæk. Det har nogle af de egenskaber, som et sommerdæk har. Dækmønsteret er tæt, men i forhold til vinterdækket, har det ikke nær så godt et vejgreb i glat føre. Det er derfor sværere for helårsdækket at få fat i asfalten i fx sne og is end et rigtigt vinterdæk. Vi anbefaler, at du kører med helårsdæk, hvis dit kørselsbehov er begrænset, og du kan undvære bilen på de mest snefyldte dage.
Vinterdæk
Vinterdæk er konstrueret til frost, kulde, våde og glatte veje. De indeholder ekstra naturligt gummi, så de ikke bliver så hårde i kulden som andre dæk. Dækmønsteret leder snesjap og vand væk, så dækkene har et godt greb i asfalten. Vinterdæk giver dig derfor større sikkerhed på vejen om vinteren.
Hvad skal dæktrykket være på dine sommerdæk?
Er du i tvivl om dine sommerdæk skal have et andet dæktryk end fx dine vinterdæk? Det skal de ikke. Dine sommerdæk skal have præcis det samme dæktryk som dine vinterdæk. Du kan se din bils korrekte dæktryk i bilens instruktionsbog.
Dækmønster på sommerdæk
Loven siger, at man minimum skal have et dækmønster på 1,6 mm, men vi anbefaler, at du skifter dine dæk når der er 3 mm. dækmønster tilbage på dine dæk – lige meget om det gælder sommerdæk, vinterdæk eller helårsdæk. Det er for din egen og andres sikkerhedsskyld, for jo mindre dækmønster, jo højere risiko er der for du kan miste herredømmet over din bil.
Hvad koster det at skifte hjul?
Hvis du ikke har mod på at skifte hjulene selv – eller bare ikke har lyst til at få beskidte hænder – skal du ud og finde et værksted, der kan gøre det for dig. Her kan det godt betale sig at lave lidt research først – enten ved at ringe rundt til nogle forskellige værksteder eller spørge venner og bekendte, om de kan anbefale en god mekaniker. Priser på hjulskift kan variere.
Hvis du har abonnement på Falck Vejhjælp kan du tilkøbe hjulskifte og dækopbevaring. Så bliver dine hjul skiftet og opbevaret korrekt, indtil du skal bruge dem igen.