Skift selv vinterdæk – sådan gør du:
- Træk håndbremsen og sæt bilen i gear
- Stil donkraften på bilens løftepunkter, som er ca. 20 cm. fra hjulet
- Placér anlægsfladerne på donkraften, så de er lige overfor hinanden
- Hæv bilen lidt ved hjælp af donkraften
- Løsn hjulboltene på hjulet lidt
- Hæv bilen helt op ved hjælp af donkraften, så hjulet er ca. 2-3 cm. over jorden
- Skru hjulboltene helt af og fjern hjulet
- Sæt vinterhjulet på
- Spænd hjulboltene hårdt – med op til 10-13 kilos kraft
- Sænk bilen ved hjælp af donkraften
Er hjulboltene for løse risikerer hjulet at falde af. Strammes de for meget kan fælgen blive ødelagt. Er du i tvivl om hvor meget vægt hjulboltene skal strammes med, kan du investere i en momentnøgle som sikrer en præcis tilspænding.
Vinterdæk vs. helårsdæk
Vinter og frost kan komme bag på os alle. Det er derfor vigtigt, at du skifter til vinterdæk i god tid. Kører du med sommerdæk på en glat vej med 80 km i timen, kan bilen fortsætte 80 meter, EFTER at du har slået bremserne i. Det sker ikke med vinterdæk. Der holder bilen stille. Så for din egen og andres sikkerheds skyld, er det vigtigt at få klaret et skift til vinterdæk i god tid.
Helårsdæk
Helårsdækkene er et allround dæk. Det har nogle af de egenskaber, som et sommerdæk har. Dækmønsteret er tæt, men i forhold til vinterdækket, har det ikke nær så godt et vej-greb i glat føre. Det er derfor sværere for helårsdækket at få fat i asfalten i fx sne og is end et rigtigt vinterdæk. Vi anbefaler, at du kører med helårsdæk, hvis dit kørselsbehov er begrænset, og du kan undvære bilen på de mest snefyldte dage.
Vinterdæk
Vinterdæk er konstrueret til frost, kulde, våde og glatte veje. De indeholder ekstra naturligt gummi, så de ikke bliver så hårde i kulden som andre dæk. Dækmønsteret leder snesjap og vand væk, så dækkene har et godt greb i asfalten. Vinterdæk giver dig derfor større sikkerhed på vejen om vinteren.
Hvad koster det?
Du kan selvfølgelig altid få andre til at skifte dine hjul for dig. Vi anbefaler, at du laver lidt research på mekanikere og værksteder først – enten ved at ringe rundt til nogle forskellige værksteder eller spørge i dit netværk, om der er nogen, der kan anbefale en god mekaniker. Priserne på hjulskift, service og kvaliteten på værkstederne kan variere meget.
Hvis du har et Falck Vejhjælp abonnement, kan du vælge hjulskift som et tilvalg til dit abonnement. Du kan også tilvælge opbevaring af hjul, så dine hjul bliver opbevaret hos os, indtil du skal bruge dem igen. Læs mere om hjulskift med Falck Vejhjælp.
Vinterdæk og holdbarhed
Mange vil gerne vide, hvor længe vinterdæk kan holde. Her er der to ting, du skal være opmærksom på:
Alder
Dæk kan ikke holde evigt. Det gælder også vinterdæk. Gummiet bliver mørt, tørt eller ændrer karakter med alderen – også selvom du ikke har brugt dækkene. Du bør derfor købe nye vinterdæk hvert sjette år eller før, hvis de er blevet slidte.
Slitage
I Danmark har vi et lovkrav, der siger, at dækmønsteret skal være minimum 1,6 mm højt. Det er ikke meget. Hos Falck anbefaler vi mindst 3 mm, for at sikre det bedst mulige vejgreb på en glat vej. Det giver dig mere tryghed på vejen. I videoen herunder kan du se, hvordan du selv kan tjekke dækmønstret.
Tjek dit dækmønster med en 20-krone: